2011-2012
A ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Α1: Παγκόσμιος Ιστός: Η Ψηφιακή μας Κοινωνία
Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνου Νικόλαος ΠΕ20
Α2: Το Φαινόμενο της Μετανάστευσης
Υπεύθυνος καθηγητής: Τσίλογλου Γεώργιος ΠΕ09
Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ
Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνου Νικόλαος ΠΕ20
Υπεύθυνος καθηγητής: Τσίλογλου Γεώργιος ΠΕ09
Παγκόσμιος Ιστός: Η ψηφιακή μας Κοινωνία
Κοινωνικά δίκτυα και ιστολογία ως τρόποι πολιτικής συμμετοχής: Θα γίνει καταγραφή και παρουσίαση ιστότοπων με τέτοια χαρακτηριστικά. Επίσης θα εξετάσουμε τους τρόπους πολιτικής συμμετοχής σε τοπικούς δήμους και κυβερνητικές ιστοσελίδες.
Tα αποτελέσματα της έρευνας τα αποτυπώσαμε με τους μαθητές στο blog:
http://e-eighteen.blogspot.com/
Όπου διακρίνονται οι 4 παρουσιάσεις των 4 αντίστοιχα ομάδων.
Σκοπός είναι να κατανοήσουν οι μαθητές οτι η βία κρύβεται σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και μπορεί να εκλάβει από μικρές και ακίνδυνες μορφές μέχρι ακραία περιστατικά, αυτό εξαρτάται από πολύπλοκους εξωγενείς και εσωτερικούς παράγοντες. Το θέμα είναι να συνειδητοποιούμε πότε γινόμαστε βίαιοι και επιθετικοί ώστε να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα.
Να επισημάνουμε ότι το θέμα το πρότειναν οι ίδιοι οι μαθητές.
Διδακτικοί στόχοι
- Να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα απλό μικρό καθημερινό περιστατικό βίας
- Να είναι σε θέση να αναλύσουν και να κρίνουν ένα ακραίο περιστατικό βίας, να διακρίνουν τα βαθύτερα αίτια και να προτείνουν τρόπους αποφυγής
- Να κατασκευάσουν μια δική τους υποθετική εικονογραφημένη ιστορία κάποιου περιστατικού και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.
- Μετά από σχετική ταινία να αναγνωρίσουν τις συνθήκες που μπορούν να αλλοτριώσουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα και να τον κάνουν βίαιο
Τα αποτελέσματα της Ερευνητικής Εργασίας ήταν σημαντικά, κυρίως όταν αρκετοί μαθητές εξέθεσαν δικές τους στιγμές όπου είχαν υποστεί κάποια μορφή βίας (όχι απαραίτητα σωματικής αλλά λεκτικής ή ψυχολογικής βίας). Προφανώς έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα ακριβώς γιατί ένιωθαν ότι τους αφορά.
Στο τέλος της ΕΕ οι μαθητές παρουσίασαν τα έργα τους ως εξής:
α) Μια ομάδα 6 μαθητών ανέλαβε να δραματοποιήσει ένα θεατρικό κείμενο το οποίο εμπνευστήκαμε όλοι μαζί με τίτλο “Άσπρα -Μαύρα” το οποίο σατιρίζει με καυστικό τρόπο το ρατσισμό και τη βία αυταρχικών καθεστώτων.
β)Οι υπόλοιπες ομάδες παρουσίασαν τις δικές τους εικονογραφημένες ιστορίες-κόμικ που έφτιαξαν στο www.toondoo.com με θέμα την ανακύκλωση κάθε μορφής βίας και ρατσισμού.