Get Adobe Flash player

2011-2012

A ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Α1: Παγκόσμιος Ιστός: Η Ψηφιακή μας Κοινωνία

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνου Νικόλαος ΠΕ20

 

Α2: Το Φαινόμενο της Μετανάστευσης

Υπεύθυνος καθηγητής: Τσίλογλου Γεώργιος ΠΕ09

 

Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

Α1: ΟΧΙ στη Βία

Υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνου Νικόλαος ΠΕ20

 

Α2:Το Χρήμα και η Οικονομία

Υπεύθυνος καθηγητής: Τσίλογλου Γεώργιος ΠΕ09

 

 


 Παγκόσμιος Ιστός: Η ψηφιακή μας Κοινωνία

Σκοπός της συγκεκριμένης ερευνητικής εργασίας είναι να αναπτύξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες ώριμη «πληροφοριακή συμπεριφορά», δηλαδή τέτοια ψυχοκοινωνική στάση ώστε να διαμορφώσουν κριτική σκέψη και να εκδηλώσουν ενεργό συμμετοχή και πολιτική βούληση στη χρήση των νέων Web 2.0 τεχνολογιών του διαδικτύου. Οι μαθητές μέσα από τη συνεργασία και τη συλλογική προσπάθεια θα έρθουν σε επαφή με τις νέες αυτές τεχνολογίες, την ορθή χρήση τους και την αποφυγή των κινδύνων.
Τα ερευνητικά ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής:
Παρουσίαση και χρήση των Web 2.0 τεχνολογιών: κοινωνικά δίκτυα, blogs, wiki κ.λπ. τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, η χρησιμότητα και οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι.
Αναζήτηση, εύρεση και αξιολόγηση της  πληροφορίας στο διαδίκτυο. Είναι κάθε πληροφορία στο διαδίκτυο αξιόλογη; Πως μπορούμε να εντοπίσουμε έγκυρη πληροφορία και ποιος είναι ο βαθμός εγκυρότητας.
Ψηφιακή ασφάλεια: ορθολογική χρήση, προστασία από παράνομο περιεχόμενο, προστασία από ιούς, κωδικοί ασφαλείας κ.λπ..
Η Ελληνική γλώσσα στο διαδίκτυο: Η σωστή χρήση της γλώσσας σε όλες τις εκφάνσεις τις καθημερινότητας είναι πολύ σημαντική, το ίδιο ισχύει  και στην ψηφιακή πραγματικότητα λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που τη διέπουν (π.χ. αντιμετώπιση φαινομένων τύπου greeklish, έλλειψη μη λεκτικής επικοινωνίας).
Οικονομία και διαδίκτυο: Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει μια οικονομική ευκαιρία (π.χ. προβολή προϊόντων, έσοδα διαφημίσεων από τοπικούς φορείς), μπορεί όμως να αποτελέσει και ένα πολύ καλό τρόπο προώθησης του καταναλωτισμού.
Διαδικτυακά παιχνίδια: Εθισμός και προβληματικές συμπεριφορές ή μαθησιακή ευκαιρία και κοινωνικοποίηση;

Κοινωνικά δίκτυα και ιστολογία ως τρόποι πολιτικής συμμετοχής: Θα γίνει καταγραφή και παρουσίαση ιστότοπων με τέτοια χαρακτηριστικά. Επίσης θα εξετάσουμε τους τρόπους πολιτικής συμμετοχής σε τοπικούς δήμους και κυβερνητικές ιστοσελίδες.

Tα αποτελέσματα της έρευνας τα αποτυπώσαμε με τους μαθητές στο blog:
http://e-eighteen.blogspot.com/ 

Όπου διακρίνονται οι 4 παρουσιάσεις των 4 αντίστοιχα ομάδων.

 

 

 

 


OXI στη Βία

Σκοπός είναι να κατανοήσουν οι μαθητές οτι η βία κρύβεται σε πολλές πτυχές της ανθρώπινης φύσης και μπορεί να εκλάβει από μικρές και ακίνδυνες μορφές μέχρι ακραία περιστατικά, αυτό εξαρτάται από πολύπλοκους εξωγενείς και εσωτερικούς παράγοντες. Το θέμα είναι να συνειδητοποιούμε πότε γινόμαστε βίαιοι και επιθετικοί ώστε να αποτρέπουμε τέτοια φαινόμενα.

Να επισημάνουμε ότι το θέμα το πρότειναν οι ίδιοι οι μαθητές.

Διδακτικοί στόχοι

  • Να μπορούν να αναγνωρίσουν ένα απλό μικρό καθημερινό περιστατικό βίας
  • Να είναι σε θέση να αναλύσουν και να κρίνουν ένα ακραίο περιστατικό βίας, να διακρίνουν τα βαθύτερα αίτια και να προτείνουν τρόπους αποφυγής
  • Να κατασκευάσουν μια δική τους υποθετική εικονογραφημένη ιστορία κάποιου περιστατικού και να προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.
  • Μετά από σχετική ταινία να αναγνωρίσουν τις συνθήκες που μπορούν να αλλοτριώσουν τον ανθρώπινο χαρακτήρα και να τον κάνουν βίαιο

Τα αποτελέσματα της Ερευνητικής Εργασίας ήταν σημαντικά, κυρίως όταν αρκετοί μαθητές εξέθεσαν δικές τους στιγμές όπου είχαν υποστεί κάποια μορφή βίας (όχι απαραίτητα σωματικής αλλά λεκτικής ή ψυχολογικής βίας). Προφανώς έδειξαν ενδιαφέρον για το θέμα ακριβώς γιατί ένιωθαν ότι τους αφορά.

Στο τέλος της ΕΕ οι μαθητές παρουσίασαν τα έργα τους ως εξής:

α) Μια ομάδα 6 μαθητών ανέλαβε να δραματοποιήσει ένα θεατρικό κείμενο το οποίο εμπνευστήκαμε όλοι μαζί με τίτλο «Άσπρα -Μαύρα» το οποίο σατιρίζει με καυστικό τρόπο το ρατσισμό και τη βία αυταρχικών καθεστώτων.

β)Οι υπόλοιπες ομάδες παρουσίασαν τις δικές τους εικονογραφημένες ιστορίες-κόμικ που έφτιαξαν στο www.toondoo.com  με θέμα την ανακύκλωση κάθε μορφής βίας και ρατσισμού.
cool-cartoon-4874367

cool-cartoon-4939093

cool-cartoon-4893639

 

cool-cartoon-4939436

 

 

 

 

cool-cartoon-4943694

cool-cartoon-4943541

cool-cartoon-4943668